Nieuws

Henk (60) en Truus (56) Busscher: als vader en moeder voor G-voetballers

Henk (60) en Truus (56) Busscher als ‘vader en moeder’ voor G-voetballers Drenthina

Het succes van het G-voetbal bij vv Drenthina in Emmen kent vele vaders en moeders, maar de innige band die Truus en Henk Busscher in de afgelopen twintig jaar met de spelersgroep hebben opgebouwd is wel heel bijzonder.

Henk (60) en Truus (56) verstaan de kunst om zich te verplaatsen in de belevingswereld van de voetballers met een beperking. Het echtpaar gaat daar op een gevoelvolle manier mee om. Op het sportcomplex aan de Oude Roswinkelerweg in Emmen zijn ze iedere maandag, woensdag en zaterdag paraat.

Hoe Truus trainer-coach werd

In 2002 kwam hun dochter Rolina op het idee dat ze graag wilde voetballen. ,,Drenthina was op dat moment de enige vereniging in deze regio die met het G-voetbal serieus aan de weg timmerde’, vertelt Truus. ,,Dat werd destijds aangestuurd door Maarten en Roelie van der Leij, toevallig ook mijn oom en tante. Na een paar geanimeerde gesprekken ging het balletje echt rollen. We hebben een G-jeugdteam opgezet en ik werd aangesteld als trainer-coach. Het was het begin van iets heel moois.”

‘Een mooi samenspel’

Henk is inmiddels al vijftien jaar leider bij het G1-prestatieteam en Truus staat aan het roer bij het G2-team. Ze doen zoveel meer: Truus is onder meer coördinator wasvrouw en samen met Henk sociaal werker en vertrouwenspersoon.

Spelers kunnen altijd en met alle vragen bij ons terecht. We zorgen voor maatschappelijke hulp en ondersteuning. Het gaat over welzijn en verbondenheid, zodat iedereen mee kan doen. Dat is iets waar we ons samen met de ouders en verzorgers al jarenlang sterk voor maken. Dat proberen we op een manier te doen die talenten van de spelers aanboort. Een heel mooi samenspel.”

Met plezier beter leren voetballen

Tijdens de wekelijkse trainingen en wedstijden leggen Henk en Truus het accent op plezier en enthousiasme. ,,Plezier is een heel belangrijk facet in het G‑voetbal, maar de bedoeling van het voetbalspel blijft winnen. Onze insteek is dan ook dat spelers met plezier ook beter leren voetballen. Je moet sporters met een beperking de kans geven om te laten zien wat ze kunnen. Daar krijg je heel veel waardering voor terug.”

Doorzettingsvermogen

De teams van Henk en Truus doen mee aan de reguliere KNVB-competities. ,,Het G-voetbal – dat op een half veld wordt gespeeld - is weliswaar in opkomst, maar in de regio is er nog werk aan de winkel. Voor competitiewedstrijden moeten we soms behoorlijke afstanden overbruggen. Veel uitwedstrijden spelen we in Friesland en Groningen. Iets dichter in de buurt zou welkom zijn.”

Ze zijn trots op het doorzettingsvermogen en teamspirit van de G-voetballers. ,,Als het even niet meer lukt, is er altijd wel een speler die de ander even opvrolijkt en een hart onder de riem steekt.”

Persoonlijke benadering

Het G-voetbal bij Drenthina telt op dit moment ongeveer 35 leden. De leeftijd varieert van 17 tot 50 jaar. De beperkingen van de spelers zijn heel verschillend en dat vraagt dus om een persoonlijke benadering.

,,Gewone dingen tijdens wedstrijden kunnen totaal anders ‘binnenkomen’ bij deze doelgroep. Met speciale begeleiding zorgen we er voor dat iedereen zich binnen onze club op zijn of haar eigen niveau kan ontwikkelen.”

‘Hopelijk houden we deze groep nog lang bij elkaar’

De coronapandemie heeft volgens Henk en Truus Busscher veel invloed op de groep gehad.

,,In het begin was het echt even zoeken, want plots viel alles stil. We hebben kaartjes gestuurd met ‘Hou vol en we zien elkaar weer!’ En een aantal spelers nam contact met ons op omdat ze erg eenzaam waren. Vanaf maart staat de groep gelukkig weer op het trainingsveld. Het is een hechte voetbalfamilie en hopelijk houden we deze groep nog lang bij elkaar.”
Bron: : Emmer Courant